Młodą kapustę wykorzystuję w niecodzienny sposób. Robię z niej kotlety, które jem nawet na diecie
Z młodej kapusty można przygotować wiele pysznych potraw. Najczęściej przyrządza się duszoną kapustę z dodatkiem boczku lub kapuśniak. Możliwości jest jednak znacznie więcej. Ciekawym pomysłem jest zrobienie kotletów z tego warzywa. To danie zachwyci wszystkie osoby, które lubią eksperymentować w kuchni. Co więcej, zrobienie takich kotletów jest proste, ale też nie zajmuje dużo czasu.
Jak zrobić kotlety z młodą kapustą?
Choć zazwyczaj robi się kotlety z mięsa mielonego, to można też sięgnąć po znacznie bardziej oryginalny przepis. Gwarantujemy, że pokochacie to danie już od pierwszego kęsa. Takie kotleciki z młodej kapusty będą też idealnym zamiennikiem kotletów mielonych dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.
Przepis: Kotlety z młodej kapusty
Te kotlety są cudownie delikatne i lekkie, a więc idealne dla osób na diecie odchudzającej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 2 pęczki cebuli dymki
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- 80 g bułki tartej
- 1 kg młodej kapusty
- 80 g czerstwej bułki
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kapustyNajpierw obierzcie kapustę z zewnętrznych liści, a następnie ją opłuczcie. Później poszatkujcie i ugotujcie, a następnie odcedźcie i ostudźcie.
- Przygotowanie pozostałych składnikówNamoczcie bułkę w mleku, a później ją odciśnijcie. Posiekajcie cebulę, szczypiorek i koperek. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuśćcie bułkę, kapustę i cebulę (lub rozdrobnijcie w malakserze). Do całości dodajcie 2 łyżki bułki tartej, jajka, a także sól i pieprz. Całość starannie wyrabiajcie, aż powstanie jednolita masa.
- Formowanie kotletówZ takiej masy uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie z obu stron.
Z jakich jeszcze warzyw można przygotować kotlety?
Popularne i naprawdę łatwe w przygotowaniu są kotlety ziemniaczane. Możecie również zrobić kotlety z jajek – one też dość często goszczą na polskich stołach. Znacznie mniej popularne są za to kotlety ruskie – smakiem przypominają farsz, który znajduje się w tych popularnych pierogach. Doskonałym składnikiem kotletów jest również kalafior – warzywo to sprawia, że potrawa wychodzi niezwykle lekka i delikatna. Dobrze nadaje się do tego również cukinia, szczególnie latem, gdy warzywo to jest tanie i łatwo dostępne. Dobrym wyborem będzie też dynia czy brokuły. Możliwości jest naprawdę wiele, więc warto korzystać z różnych warzyw, gdy trwa na nie sezon, robiąc właśnie takie nietypowe kotleciki.
Dodając do nich różne przyprawy i zioła, można uzyskać różnorodne smaki i tekstury. Kotlety warzywne są nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, bogate w składniki odżywcze i idealne dla osób preferujących dietę roślinną. Są też dobrym sposobem na zmniejszenie spożycia mięsa, co dla niektórych osób z pewnością jest bardzo istotne.